Een vertrouwensband tussen jou en je hond moet groeien. Daarbij moet je ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk dingen gebeuren die het vertrouwen van jou in je hond een deuk opleveren. Een voorbeeld van iets wat er voor kan zorgen dat je hond een deuk in zijn vertrouwen oploopt als het om jou gaat is dan hij aangevallen wordt door een andere hond.
Soms komt een loslopende hond vanuit het niets als jij je hond aan de lijn hebt. Er zijn nog heel veel mensen die denken hun hond te kennen.........
Ik heb altijd mijn tas bij me met daarin een paraplu. Als er geen baasje bij de hond is dan sla ik de hond bij mijn hond vandaan. Ik hou mijn eigen hond kort en zorg dat de andere hond niet in de buurt komt (ongeacht of hij wel of geen kwade bedoelingen heeft) Het feit dat jij je hond beschermt zoals je ook een kind zou beschermen tegen een aanstormende hond zorgt ervoor dat je hond meer vertrouwen in jou krijgt.
Dit is wat je wil dat je hond doet als het spannend is of als hij wil communiceren
Hoe bouw je een goede band op met je hond
In de eerste instantie is het belangrijk dat je nog niet zozeer werkt aan een vertrouwensband maar dat je eerst een goede band met je hond op gaat bouwen. Eentje waarbij de hond weet wat hij mag en niet mag. Dat hij een vast ritme krijgt in eten, drinken, naar buiten gaan. En dat je start met kleine oefeningen waarbij je snel kan belonen.
Je moet eerst leuk worden voor je hond. En jij weet dat je leuk bent, maar je hond weet dat nog niet.
Hij komt uit een situatie die voor hem vertrouwd was. In ieder geval vertrouwder dan de situatie waar hij in terecht is gekomen. Hij moet jou leren kennen en minstens zo belangrijk is het dat jij hem leert kennen. Omdat je hem nog niet kent kan hij dingen hebben waar jij van schrikt, of die jij niet had verwacht. En dat geeft dan weer en deuk in de vertrouwensband van jou richting hem.
Het opbouwen van een band met je hond is niet alleen gehoorzaamheid trainen, ook dingen doen die je hond leuk vindt zorgt voor een goede band
Verwachtingen
Je mag van je hond niets verwachten en tegelijkertijd moet je op alles voorbereid zijn. Je moet erop voorbereid zijn dat hij naar je gromt, dat hij de visite niet vriendelijke ontvangt, dat hij op straat uitvalt aan de lijn of dat opeens gaat doen. Je mag niet verwachten dat hij los kan lopen omdat hij in huis superlief is voor jullie. Je mag simpelweg niets van hem verwachten en tevens kun je NOOIT zeggen dat je hond dat niet zal doen voordat je hem door en door kent.
Hoe kan ik het vertrouwen van mijn hond winnen?
Er is niet direct een manier om aan te geven hoe je het vertrouwen van je hond kan winnen. Het allerbelangrijkste is dat er regels zijn voor je hond waar hij zich aan moet houden en waar jij je ook aan houdt. Daarnaast moet je je hond respecteren en moet hij gaan ervaren dat jij degene bent die hij kan vertrouwen.
Angstige hond
Een angstige hond heeft een trauma. Dat trauma kan veroorzaakt zijn door mensen, maar ook door de omgeving waar de hond in verkeerde. Als de oorzaak van het trauma bij de mens ligt, dan heb je een uitdaging. Maar als je die uitdaging aangaat en als je die eenmaal hebt verslagen dan heb je ook een maatje voor de rest van je leven.
Een angstige hond zal in de regel van zich afbijten. Hij probeert zich te verstoppen en hoe lief en leuk je ook tegen hem doet, de enige reactie is vaak of zich proberen te verstoppen of je proberen weg te bijten. Bij grote angstige honden ben ik altijd begonnen in de kennel en zelf buiten de kennel gaan zitten. Tegen de kennel aanzitten en alleen maar tegen de hond praten zonder hem aan te kijken. Een hond met angstagressie kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn omdat de bijtrem volledig weg is.
Deze honden versterken elkaar in hun angstige gedrag. Ze vertrouwen op elkaar in plaats van op een geleider
Er zijn projecten gedaan met hele angstige honden door bij de hond alleen maar voor te gaan lezen, op een rustige toon. Met je zijkant tegen de kennel aan te gaan zitten en de hond alleen maar voor te lezen en te zorgen dat je lekkere dingen bij je hebt die je hem daarna kunt geven. Nu begrijp ik wel dat er maar weinig mensen zijn die een dergelijke angstige hond in huis zullen nemen. Maar voor de mensen die dit wel hebben gedaan en daar hulp bij nodig hebben dan kun je altijd contact met me opnemen.
Angstige buitenlandse hond
De meeste angstige honden komen uit het buitenland en de kans dat jij een dergelijke hond hebt is groter dan de kans dat je een angstige Mechelse herder of een pitbull in huis hebt gehaald.
Maar ook het opbouwen van een band met deze honden is lastig. Mocht je echter een dergelijke hond hebben ook dan kun je contact met me opnemen als je hulp nodig hebt.
Onzekere hond
De meeste herplaatshonden zijn onzeker en sommigen hebben daarbij een trauma vanuit het verleden. Deze honden hebben vaak een deuk in het vertrouwen van de mens opgelopen. Sowieso al omdat de herplaatst zijn en dus degene die ze vertrouwden is “opeens” weg. Daarnaast moeten ze dus weer opnieuw een persoon in vertrouwen nemen.
Voor hele stabiele honden is dat vaak niet zo’n probleem. Maar juist voor de instabielere honden (bijvoorbeeld een mechelse herder of een Hollandse herder) kan dat juiste tot behoorlijke problemen leiden. Bij dergelijke honden is het belangrijk dat je eerst een “gewone” band gaat opbouwen. Dat hij enigzins kan wennen aan je, aan de regels die er zijn en dat hij de kans krijgt om je te leren kennen.
Door op een rustige manier met de hond bezig te zijn en door eenvoudige dingen te trainen waarbij je veel en snel kunt belonen word je al snel leuk voor je hond. Maar alleen leuk is niet genoeg. Je moet dus de wereld opnieuw samen met hem gaan “ontdekken” waarbij hij vooral moet ontdekken dat jij hem steunt als hij het moeilijk heeft en dat je hem uit situaties haalt die spannend voor hem zijn.
Hoe zie je dat je hond je vertrouwd?
Op het moment dat in de voor de hond spannende situaties de hond terug komt naar jou en wacht tot jij actie onderneemt dan weet je dat je hond vertrouwen in je heeft. Je bouwt dat op door steeds als de hond naar je kijkt ook op hem te reageren. Een hond kijkt onder andere naar je als hij de situatie niet compleet overziet en hij hulp nodig heeft. Het is dus zaak om op de momenten dat de hond naar je kijkt ook altijd te reageren.
Het is echter niet zo dat iedere keer als de hond naar je kijkt hulp van je nodig heeft. Hij kan ook iets van je willen, bijvoorbeeld een knuffel of hij wil spelen. Door veel met hem bezig te zijn leer je hem steeds beter kennen en leer je de manier van kijken ook steeds beter herkennen. Ga er vanuit dat het minimaal een half jaar duurt voordat een hond begint met vertrouwen op te bouwen en dat het tot anderhalf jaar kan duren als je hond trauma’s heeft opgelopen.
Een hond die hoog in zijn drift staat kan een korter lontje hebben.
Wanhoop niet. Probeer leuk met je hond bezig te zijn. Werk aan een band met je hond en ontloop moeilijke situaties het eerste half jaar. Ga het niet uitproberen, bijvoorbeeld als je een hond hebt die uitvalt. Vertrouwen opbouwen duurt lang!