Stress bij herplaatshonden, wat kun je doen om je hond te helpen?
Stress bij herplaatshonden is eigenlijk een algemeen gegeven. Het vervelende is alleen dat je het niet merkt dat je hond stress heeft. Honden zijn dieren die zich heel snel aanpassen in een nieuwe situatie. Althans dat denken wij als mensen. Maar een hond kan niet vertellen hoe hij zich voelt. Daarnaast moet hij nieuwe mensen, nieuwe geluiden, en nieuwe geurtjes leren kennen. Alleen dat al levert stress op.
Stress bij herplaatshonden is onvermijdelijk
De hond wordt om het even bot te zeggen uit zijn vertrouwde omgeving gerukt en neergezet in een compleet nieuwe omgeving. Jullie als nieuwe baasjes zullen het ongetwijfeld heel goed voor hebben met jullie nieuwe huisgenoot. Maar dat weet je hond nog niet. En al zou hij het wel weten, dan nog blijft het een stressvolle situatie om ergens terecht te komen waar je niets of niemand kent.
De hond zal in deze nieuwe situatie ongetwijfeld heel veel gedrag tonen wat misschien bij zijn vorige baas niet eens bekend was. Pas over 6 tot 8 maanden zal hij pas weer de hond zijn die hij in de vorige situatie was. Pas dan heeft hij zijn plaatsje gevonden. Hij kent jullie dan, hij kent de geluiden van het huis, hij kent de regels van het huis en hij kent de geurtjes vanuit de omgeving. Pas dan zal je hond rustiger worden.
Regels voor je nieuwe hond
Regels zijn in het begin voor je hond heel belangrijk. Het geeft hem houvast als hem duidelijk wordt gemaakt wat hij wel en wat hij niet mag. Dat het hem houvast geeft wil niet zeggen dat hij het er ook mee eens zal zijn. Hij zal ongetwijfeld proberen om onder de regels uit te komen. Hij test jullie namelijk. Hij test hoe streng de regels worden toegepast, maar hij test ook wat er gebeurt als hij niet volgens de regels leeft of de dingen volgens de regels doet.
Daarmee test hij eigenlijk hoe sterk jullie als leiders zijn. Een leider is namelijk consequent in het uitvoeren van de regels maar ook in de maatregelen die volgen op een “overtreding”. Dezelfde overtreding moet altijd dezelfde consequentie hebben. Regels zijn dus niet alleen belangrijk om hem te leren wat hij wel of niet mag. Maar ze zijn ook belangrijk om hem duidelijk te maken dat jij een leider bent waar hij op kan vertrouwen.
Stress bij herplaatshonden verlagen door kennismaken met de omgeving
Een hond is een dier wat met zijn neus ruikt wat onze ogen zien. Beter kan ik eigenlijk niet uitleggen hoe een hond zijn omgeving verkent. Maar als wij met onze hond gaan lopen dan willen we kilometers maken. We willen niet bij ieder paaltje en bij ieder graspolletje stil staan. Wij willen lopen.
Maar als het kan, laat je hond maar eens los, of aan de 10 meter lijn lopen zonder dat jij continu hem corrigeert. Wat doe je hond dan precies. Heeft hij de pas erin en wil hij kilometers maken? Nee, je hond wil snuffelen, ruiken. Hij wil weten wie er gelopen heeft, of er hier honden gelopen hebben. Was dit een dominante hond of een angstige hond? Was dit een teef of een reu? Was het een loopse teef? Hoe voelde deze hond zich? Is deze hond ziek?
Allemaal informatie die de hond oppikt door te snuffelen langs de kant van de weg, bij boompjes, paaltjes, andere tuinen. En door daar dan zelf ook te plassen geeft hij aan dat hij daar ook was. En de andere hond kan dan weer ruiken hoe jouw hond zich voelt, dat er een andere hond in de omgeving is, of het een reu of een teef is etc.
Vele wegen leiden naar huis
Het kan voorkomen dat je hond losschiet van de lijn, schrikt van iets waardoor hij op de vlucht slaat. Door je hond in de omgeving van jullie huis (en na verloop van tijd steeds verder weg) lekker te laten snuffelen, gaat hij de omgeving van het huis kennen. Dus je begint al bij de voordeur om hem te laten snuffelen. En zo loop je iedere straat vanaf het huis weg en na 100 meter weer terug. Als je alle straten gehad hebt die naar jullie huis leiden, dan ga je 500 meter en weer terug, dan een kilometer en weer terug.
Zorg dat je hond de omgeving van jullie huis door en door kent. Laat hem snuffelen, ruiken, bekijken maar vooral verkennen op zijn eigen tempo. Hoe beter hij zijn omgeving leert kennen, hoe rustiger hij wordt in deze omgeving.
Stress bij herplaatshonden verlagen door kauwen
Van kauwen op een (vers) bot wordt je hond moe, maar het zorgt er ook voor dat het de stress verlaagt. Kauwen heeft een rustgevend effect op je hond. Zeker in het begin is het verstandig om je hond na iedere wandeling met een vers bot in de bench te leggen. Hij heeft tijdens de wandeling en het snuffelen heel veel nieuwe indrukken opgedaan. Hij moet de kans krijgen om deze nieuwe indrukken te verwerken.
Met zijn bot moet hij veilig liggen maar ook op een plaats waar hij rustig in slaap kan vallen. Dus zorg er zeker in het begin voor dat hij altijd wat te kauwen heeft als je terugkomt van de wandeling. En leg hem met een vers bot altijd in de bench.
Dit omdat honden die bij normaal voer geen voernijd hebben wel heel heftig kunnen reageren als ze een bot hebben. Als je hond zijn bot uitsluitend in de bench krijgt met het deurtje dicht dan zorg je voor een veilige situatie voor je hond (hij hoeft niet bang te zijn dat iemand zijn bot afpakt) en voor een veilige situatie voor jullie zelf.
Slapen is belangrijk om stress te verminderen
Volgens veel mensen slaapt hun hond heel regelmatig. Maar een hond slaapt niet als hij direct alert is op het moment dat iemand in de ruimte opstaat of als er een geluid is. Het is belangrijk dat de hond het eerste halve jaar een plaats heeft waar hij voor zijn gevoel veilig en diep kan slapen. Daar is een bench ook voor bedoelt. Een bench is niet bedoelt als oppas.
Door het bot in de bench te geven heeft hij al een mogelijkheid om zichzelf te kalmeren. En door daarna rustig te kunnen slapen zorg je ervoor dat hij alle prikkels en alle stress die hij heeft opgebouwd gedurende de dag kan verwerken.
Ondersteun je hond tijdens de beginperiode bij jullie
Stress en zeker langdurige stress is voor zowel mens als dier slecht. Het is dus belangrijk dat je je hond zo goed mogelijk helpt om zichzelf thuis te voelen. Maar het is ook belangrijk om te zorgen dat hij alle nieuwe dingen kan verwerken.
Ondanks dat het misschien helemaal niet lijkt of je hond stress heeft, kun je er bijna vanuit gaan dat dat wel zo is. Het is het eerste halve jaar dan ook zeker verstandig om je hond te ondersteunen met een middel dat ervoor zorgt dat hij minder stress ervaart. Gedrag in balans is een natuurlijk middel vrij van chemische toevoegingen dat er voor zorgt dat je hond rust krijgt in zijn kop zonder dat hij versuft. Voor pups is dit in principe niet nodig tenzij de pup ook al een aantal keren verplaatst is. Maar als je een pup direct vanuit het nest neemt, die zijn heel vaak nog flexibel genoeg om zich snel te kunnen aanpassen.
Maar herplaatshonden die hebben altijd al een aantal trauma’s opgelopen en passen zich niet meer zo snel aan. Dan is ondersteuning hiervoor wel heel erg prettig voor je hond.