Opvoeden van je (herplaats) hond. Als je op zoek bent naar een goede manier van opvoeden dan zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn inmiddels zo ontzettend veel “manieren” om je hond op te voeden en te trainen. Er zijn zoveel verschillende manieren om probleemgedrag aan te pakken bij je hond. Je krijgt van de ene dit advies en van de ander dat advies. Als beginnende opvoeder van een hond is het lastig om te bepalen wat goed en wat niet goed is.
Opvoeden van je hond, hoe honden vroeger leefden
In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw waren honden nog honden. Ze leefden voornamelijk buiten. Er waren nog weinig auto’s en de meeste honden liepen gewoon los. Ze hadden een thuis (hoewel velen ook niet),daar kregen ze de restjes van tafel te eten. De rest van hun maaltijd scharrelden ze bij elkaar door het huisvuil te doorzoeken en te jagen op kleinere prooien.
Honden werden niet opgevoed. Als een hond onbetrouwbaar was ging hij aan de ketting. En verder liepen kinderen, honden, en boerderij dieren door elkaar. Als een hond een kip kapot maakte dan werd als het een beetje tegenzat de hond ook doodgeslagen. Honden waren hond en niet zoals tegenwoordig “kinderen”
Oude opvoedmethoden
De band met honden werd hechter, er werden honden gefokt om te helpen bij de mens, als bewakingshond, of als bijvoorbeeld drijver voor de koeien en de schapen. Steeds meer werden honden in plaats van buiten, binnen gehouden. En daarmee begonnen ook de problemen. Maar het werd drukker op straat, er kwamen meer auto’s en voor veel honden binnen de bebouwde kom werd het leven op straat steeds gevaarlijker.
Maar met het leven in huis en het lopen aan de lijn in plaats van gewoon los op straat begonnen de problemen. Om honden in huis te kunnen laten leven moesten ze opgevoed worden. En de eerste opvoedmethoden gingen er vanuit dat een hond altijd bezig is met de baas te worden in huis. De allereerste opvoedmethoden gingen er dus ook vanuit dat jij de baas was en dat je dat heel duidelijk moest maken aan je hond.
Pijnprikkels en de harde hand
Honden werden opgevoed met pijnprikkels. De algemeen geldende regel was dat de hond duidelijk tegen zijn grenzen aan moest lopen en dat dat de kop ingedrukt moest worden door op het moment dat de hond de fout in ging er zoveel pijnprikkels toegedient moesten worden dat de hond het niet in zijn kop haalde om het nog eens te doen.
Elk initiatief van de hond moest de kop ingedruk worden. De hond moest als robot opgevoed worden en uitsluitend doen wat het baasje wilde. Zelfs als de hond met jou wilde spelen dan moest dat genegeerd worden. Want ingaan op het initiatief van de hond zorgde er in hun ogen voor dat de hond steeds hogerop in de rang klom in huis wat gevaarlijk zou kunnen worden.
Ommekeer in de opvoeding
Vanaf begin van deze eeuw is er een ommekeer gekomen in de opvoeding van honden. Meer en meer onderzoek was gedaan naar hoe een hond leerde, en hoe het brein van de hond werkte. Vanaf dat moment werden oude opvoedmethoden in de ban gedaan en ontstond er een hele nieuwe trend in opvoeden. Alleen nog belonen en niet meer straffen.
Natuurlijk stonden de trainers van de oude methode en van de nieuwe methode lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de trainers die nog steeds met harde hand trainden zou het nooit goed komen als je een hond alleen maar met snoepjes zou gaan opvoeden. En de trainers die positief trainden vonden de trainers van de oude methoden “mishandelaars”. En de waarheid die lag ergens in het midden. Je hoeft een hond niet te mishandelen om hem iets te laten doen. Maar je kunt een hond ook niet met alleen snoepjes opvoeden.
Vele wegen leiden naar het gewenste resultaat wat je uiteindelijk wil bereiken
Opvoeden van je hond, basis is belangrijk
Als je kiest voor een herplaats hond of als er iets mis is gegaan in de opvoeding van je pup en je hond heeft probleemgedrag, dan wil je dit gedrag opgelost hebben. De meeste mensen gaan naar een gedragstherapeut of een trainer met dit probleem. Het probleem wordt “geanalyseert” en er wordt een plannetje opgesteld om het probleemgedrag op te gaan lossen.
Maar vaak staat een probleem niet op zich. Probleemgedrag is vaak een kettingreactie die start met subtiele probleempjes. Deze problemen worden steeds groter en uiteindelijk zijn er een aantal problemen die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld wandelen met de hond niet meer leuk is. Pas op dat moment ervaren hondeneigenaren gedrag als een probleem en wordt er hulp gezocht. Maar in principe moet het probleem niet op het “hoogtepunt” worden opgelost, maar juist aan de basis.
Probleemgedrag? Begin opnieuw met je hond
Probleemgedrag komt in 85% van de gevallen voort uit angst of onzekerheid. Bij probleemgedrag is er vaak een probleem in de vertrouwensband tussen jou en je hond. En soms kun je daar helemaal niets aan doen, dat er een deuk is ontstaan in het vertrouwen tussen jou en je hond. Een hond heeft leiding nodig en als jij niet bent aangeleerd hoe je je hond leiding geeft dan zijn zowel jij als je hond “het slachtoffer”
Maar het is nooit te laat om dit te leren en opnieuw te beginnen met je hond. Het enige wat er nodig is dat je leert hoe je je hond op de juiste manier leiding geeft en hoe je het vertrouwen van je hond in jou (opnieuw) kunt opbouwen.
Omdat ik in de jaren dat ik mensen en honden help heb gezien dat juist leiding en consequent gedrag richting je hond in 85% van de gevallen het probleem is heb ik daarvoor een training gemaakt.
Opvoeden van je hond, vertrouwen is belangrijk!
Vertrouwen van je hond in jou is één van de belangrijkste dingen waar je aan moet werken. Ieder levend persoon heeft een vertrouwenspersoon nodig. Als je al een andere hond hebt en er komt nog een hond bij, dan zul je zien dat je nieuwe hond zich voornamelijk optrekt aan de hond die er al was. Ze spreken dezelfde taal en ze begrijpen elkaar. Je kunt nog zo goed zijn voor je hond en zo je best doen.
Degene die dezelfde taal spreken zullen naar elkaar toetrekken en zich aan elkaar optrekken. Net zoals jij zou doen als er Nederlanders zijn in een groep Chinezen waar jij in zit die weten waar ze mee bezig zijn. Jij zult op dat moment je vragen stellen aan de Nederlanders in plaats van aan de Chinezen.
En hoe beter deze Nederlanders de leiding kunnen nemen, hoe meer je je vertrouwd zult voelen met deze Nederlanders ondanks dat je misschien in China bent.
Andere honden zullen in de regel eerder vertrouwd zijn dan een mens
Vertrouwen moet je verdienen.
Als je geen andere hond hebt waar je nieuwe hond dingen van kan leren, dan ben jij de aangewezen persoon om je hond vertrouwen te gaan geven. En om een vertrouwensband met je hond op te bouwen is het belangrijk dat je zo consequent mogelijk bent. Echter consequent zijn is voor ons mensen lastig. Er gebeuren tussendoor zoveel verschillende dingen die je aandacht nodig hebben, dat je nooit zo consequent kunt zijn als een hond.
Toch word je afgerekend op hoe consequent je bent, door je hond. Hoe consequent je bent bepaalt voor een groot deel hoeveel vertrouwen je hond in jou heeft. En veel mensen denken dat ze consequent zijn wanneer ze duidelijk zijn in wat de hond wel en niet mag. Maar dit gaat veel verder dan wat de hond wel en niet mag. Je wordt bijvoorbeeld door je hond ook getest in hoe consequent je bent in straffen en belonen.
Probleemgedrag, iets met bomen en een bos
Probleemgedrag is in 98% van de gevallen te verhelpen. Het kost alleen een lange adem, en veel liefde en tijd. En daarnaast heb je iemand nodig die je handvatten geeft. Maar ook iemand die je uitlegt waarom je moet doen wat je nu doet. Als jij niet weet waar je mee bezig bent en waarom je moet doen wat je moet doen, dan lijken dingen zinloos en onbelangrijk. Zeker als je niet binnen een paar dagen resultaat ziet
Als jij keer op keer van methode wisselt omdat er verschillende mensen zijn die je advies geven dan is het grootste probleem dat je inconsequent bent en dus totaal onbetrouwbaar voor je hond. Daarnaast zie je waarschijnlijk door de vele adviezen niet meer waar je mee bezig bent.
Opvoeding kun je niet allemaal uit boeken leren. Een deel moet ook komen vanuit je hart
Probleemgedrag met je hond
Ik heb een cursus ontwikkelt die je naast iedere andere cursus kunt doen. Het is een cursus waarin je je hond weer leert vertrouwen in je te hebben. Probleemgedrag moet je aanpakken bij de wortel. Een vertrouwensband opbouwen met je hond, consequent zijn richting je hond en vooral samenwerken met je hond.
Met deze cursus leg je (opnieuw) een stevige basis. Je gaat werken aan je vertrouwensband, en je gaat tevens het probleemgedrag van je hond aanpakken bij de wortel. Je doet de cursus vanuit je eigen huis waar je hond vertrouwt is. Vanaf dat punt gaan jullie samen opnieuw stap voor stap het probleem aanpakken, op een manier dat er geen andere problemen opnieuw ontstaan.
Wil je meer weten over deze cursus? Klik hier