De hond weet dat hij fout is, dat is een FOUT die ieder mens maakt met zijn hond. Puur omdat ze er vanuit gaan dat de hond op dezelfde manier denkt, redeneert en leert als dat mensen doen. Er wordt geen rekening gehouden met instinct en met gewoontegedrag. Is dit stukje al abracadabra voor je of lijkt het op Chinees? Dan is het misschien belangrijk dat je een of een goed boek gaat lezen, of een goede cursus gaat volgen over hoe een hond leert, denkt en redeneert.
De mens weet (niet) dat hij fout is
Ik ga het proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld voor de mens en dan met die gedachte dat een hond anders leert, denkt en redeneert.
Jij bent in een vreemd land en je staat op een kruising. Je bent te voet en je wil oversteken. Er staat bij het zebrapad een stoplicht. Op het moment dat het op groen gaat hoor je ook het tikken voor de mensen die slecht ziend zijn of blind zijn en je steekt over.
Je moet op ditzelfde kruispunt nog een keer oversteken, maar hier staat geen stoplicht. Je kijkt naar links en naar rechts en er komt in de verste verte geen auto aan dus je loopt over het zebrapad naar de overkant. Als je bijna aan de overkant bent word je vastgepakt door een agent en die neemt je mee naar de kant waar je moet zijn, hij zet je tegen de gevel van het eerste beste gebouw en verteld je dat je een boete krijgt van € 500 want je bent overgestoken terwijl het licht niet op groen stond.
Jij bent helemaal verbaasd en kijkt nog eens terug naar de kruising. Maar bij dit zebrapad staat geen stoplicht. Wat blijkt, het ene stoplicht wat er staat maakt meer lawaai bij het tikken dan normaal, dat had je wel gehoord. En bovenop het stoplicht staat een zwaailichtje in het groen. Dat stoplicht geldt voor het hele kruispunt......................
Zo werkt dit in het hele land en een dergelijk voetgangerslicht wordt aangekondigd met een groot bord op de kruising.
Iedere inwoner van dit land weet dat en dus was het voor iedereen duidelijk, behalve voor jou omdat het in jouw land anders gaat. DUS JE WIST DAT JE FOUT ZAT of toch niet??
Dingen werken bij honden soms net anders
Dit soort miscommunicatie heb jij heel vaak met je hond, of moet ik zeggen je hond met jou? Jij weet namelijk precies wat je wel of wat je niet wil van je hond. Maar je gaat er vanuit dat als je je hond een aantal keren iets hebt laten zien (ze begrijpen geen borden) dat je hond dan weet dat het niet mag of juist dat het moet.
Een hond weet niet dat als jij je eten verlaat en opstaat van tafel dat je weer terug komt om de rest op te eten. Bij honden is het namelijk zo dat de hond die zijn eten verlaat klaar is met eten en dat de volgende dan kan aanvallen. Jij gaat van tafel en de hond eet verder van de restjes die jij hebt laten liggen. Maar dat wil jij niet en daardoor word je boos op je hond, maar je hond heeft geen idee wat hij fout doet.............
Hoe denkt en redeneert een hond?
Als jij je hond dingen aan gaat leren wat hij niet mag dan moet je hem precies aanleren wat hij niet mag. Een hond kan bijvoorbeeld niet beredeneren dat als hij niet op de bank mag dat hij dan ook niet op de stoel mag. Als jij je hond thuis hebt geleerd dat hij niet op de bank of de stoel mag, dan kan het zijn dat hij bij iemand anders wel op de bank gaat omdat die bank geen verboden gebied is.
Hoe vaker jij hem op verschillende plaatsen verbied om op de bank te gaan, hoe beter hij gaat begrijpen dat hij eigenlijk gewoon nergens op de bank mag. Die link gaat hij uiteindelijk wel leggen. Maar zo snel als dat wij redeneren en er vanuit gaan dat je thuis niet met vieze schoenen op de bank mag dat je dat ook bij een ander niet doet. Op die manier redeneert een hond dus niet.
Schuldig gedrag
Een hond kan uit ervaring hebben geleerd dat kapotte kussens en overal kussenvulling de baas heel boos maakt. Stop hem in een kamer waar allemaal kapotte kussens liggen en ga de kamer uit. Als jij na een tijdje terug de kamer in komt, dan zal de hond zich “schuldig” gedragen. De kapotte kussens en de troep staat namelijk synoniem voor het feit dat jij boos wordt, en ondanks dat de hond niets met de kussens heeft gedaan zal hij zich toch “schuldig” gedragen.
Als je de kamer binnenkomt en je hond staat op de eettafel jouw biefstuk op te eten en het is de allereerste keer dat hij dat doet, dan zal hij rustig dooreten. Maar jij zal enorm boos worden omdat je niet wil dat je hond jouw biefstuk op eet. Twee dagen later kom je de kamer binnen en weer staat je hond op de tafel, ondanks dat er niets te eten op ligt. En weer word jij boos.
De eerstvolgende keer dat jij de kamer binnenkomt en je hond stond op tafel, dan zal hij zich schuldig gedragen. Maar ook als hij niet op tafel stond en jij komt heel boos de kamer binnen dan zal hij zich schuldig gedragen. Het schuldige gedrag wordt niet veroorzaakt doordat hij weet wat hij fout doet. Het wordt veroorzaakt doordat hij het staan op de tafel in verband heeft gebracht met dat jij boos wordt en niet met het feit dat hij iets doet wat niet mag.
Een hond doet nooit bewust iets om jou te pesten
Ik zal niet zeggen dat een hond nooit bewust fouten maakt, want dat doet hij namelijk wel. Als de beloning groter en beter is dan de angst voor en de correctie zelf dan zal hij kiezen voor de beloning, ondanks dat hij weet dat er een correctie bij kan horen.
Maar een hond zal nooit bewust iets fout doen alleen om jou te pesten. Zijn gedrag heeft een reden en die reden kan zijn het vermijden van dingen, of juist een enorme beloning waardoor hij de verleiding niet kan weerstaan.
Maar datzelfde geldt voor ieder mens. Wie is er nooit even snel door een net op rood springend stoplicht gereden, wie heeft er nooit te hard gereden? We weten allemaal dat er een correctie op staat als de politie er toevallig staat. En toch, de beloning (eerder thuis zijn, sneller ergens zijn) is groter dan de correctie die erop kan volgen.