Hond herplaatsen, wat gebeurt er bij de hond?
Hond herplaatsen. We kiezen er te makkelijk voor om een hond te nemen en bij het kleinste probleempje er ook maar vanuit te gaan dat je de hond niet kan bieden wat hij nodig heeft en dan vervolgens de hond maar weer weg doen. Maar wat doet dat eigenlijk met een hond?
Hond herplaatsen, mismatch
Helaas wordt er over de aanschaf van een hond door heel veel mensen te makkelijk gedacht. Zo lang een hond lekker meedraait in het gezin, dan zal het allemaal wel lukken. Maar de ene hond heeft meer leiding nodig dan de andere hond. En op het moment dat de problemen ontwikkelen dan willen we nog best even wat dingetjes proberen. Maar als de probleme groter worden (vaak aan onszelf te danken) dan wordt het tijd dat de hond gaat verhuizen.
Heel veel mensen die op deze site komen hebben een hond gekozen waar in de vorige situatie problemen mee waren. Meestal zijn deze mensen welwillend en op zoek naar een oplossing. Maar een ander deel van deze mensen kan de situatie niet handelen of had verwacht dit wel even te fixen. En als dat niet snel genoeg lukt,dan wordt de hond opnieuw herplaatst.
Vertrouwen
Ieder zoogdier heeft het vertrouwen nodig van een ander zoogdier om zich prettig te voelen. Het liefst van hetzelfde soort zoogdier. Maar als dat niet lukt is een connectie en een vertrouwensband met een ander zoogdier ook prima. Zowel de mens als de hond zijn zoogdieren die heel goed samen kunnen leven. Echter de mens heeft een groter brein en zou dus degene moeten zijn die zich in de hond kan verplaatsen. En als je kiest voor een hond ben je dat naar mijn mening ook verplicht.
Als de hond binnenkomt in een nieuw gezin gaat hij razendsnel op zoek naar iemand die hij kan vertrouwen. Maar wij als mensen zijn niet zo consequent in ons doen en laten als een hond. Wij mensen hebben ook (niet meer) het vermogen om non verbaal te communiceren. Dit vermogen hebben wij wel, maar omdat we de taal machtig zijn gebruiken we de taal. Hierdoor missen we veel van hoe andere zoogdieren zich voelen.
Instinct
Ieder zoogdier heeft een bepaald instinct. Ook wij mensen hebben nog steeds een bepaald instinct. Denk maar aan wat er gebeurt als je heel erg schrikt. Je hart gaat sneller bonzen en je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Dat is een instinctieve reactie. Maar door de jaren heen is de mens ook “beschaafd” geworden. Er zijn onnatuurlijke regels opgesteld om ervoor te zorgen dat we samen kunnen leven in een drukke wereld zoals die tegenwoordig is. En ik zeg met nadruk onnatuurlijke regels. Het is niet natuurlijk dat we bijvoorbeeld aardig doen tegen iemand waar we boos op zijn
Met de beschaving is ons instinct verder van ons af komen te staan. Maar een hond heeft daar geen last van. Die kan ons mensen “invoelen”, die gaat af op onze echte emoties en niet de emoties die we willen laten zien. Een hond staat veel dichter bij de natuur als dat wij mensen doen. Een hond reageert veelal nog instinctief en om een hond te kunnen sturen, moeten we eigenlijk een stukje terug. We moeten ons richten op de lichaamstaal die de hond ons laat zien, en daarop reageren.
Hond herplaatsen, wat gebeurt er bij de hond?
De hond gaat dus razendsnel op zoek naar iemand die hij kan vertrouwen en dat vertrouwen test hij (zeker de eerste tijd) keer op keer uit. “Wat gebeurt er als ik......?”En als ik dat een tweede en een derde keer doe, komt dan dezelfde reactie, dezelfde correctie?
Wat gebeurt er als er gevaar dreigt voor mij? Grijpt mijn leider dan in, of moet ik het zelf oplossen.
Een hond leeft veel meer op zijn instinct, dus hoe minder vertrouwen hij heeft in zijn leider, hoe meer hij vanuit instinct gaat reageren. Op het moment dat hij (nog) geen leider heeft zal hij volledig teruggeworpen worden op zijn instinct. Maar het instinct stuurt zeker geen gedrag aan wat wij willen zien.
Hond herplaatsen, weg uit de vertrouwde omgeving
Een hond die herplaatst wordt kun je niet uitleggen wat er gebeurt. Het is een beetje hetzelfde als dat ze jou vandaag ophalen en dat je alles moet achterlaten en dat je vervolgens ergens terecht komt waar niemand kent en waar je de taal niet spreekt. Je hebt geen idee waarom je daar bent, je hebt geen idee wat ze van je verwachten en alles wat je zekerheid gaf in het leven is weg.
Voor de hond komt daar nog bij dat hij niets kan vragen, en maar moet afwachten wanneer hij naar buiten mag, of en wanneer hij eten krijgt en wat er van hem verwacht wordt. Hoe beter de nieuwe baas de hondentaal spreekt, hoe duidelijker de regels zijn, hoe sneller de hond gewend zal zijn aan zijn nieuwe omgeving.
Wat doet het met de hond?
De hond is dus zijn vertrouwde omgeving kwijt. Hoe slecht die misschien ook was, het was wel zijn thuis. Hij is zijn vertrouwenspersoon kwijt. Eigenlijk is hij alles kwijt wat hij had. Nu leeft een hond in het hier en het nu. In de regel kan hij zich heel snel aanpassen.
Zijn gedrag doorloopt een aantal fasen. In de eerste instantie het zogenaamde visite gedrag. Hij vindt alles goed en leuk , meestal dan. Honden die al vaker verplaatst zijn, die kunnen best ver terugvallen in oergedrag en zich gedragen alsof ze niemand nodig hebben (wat uiteraard niet zo is). Maar een hond die voor het eerst herplaatst wordt, die vertoont de eerste dagen, maar ook soms de eerste weken visite gedrag. Na het visitegedrag komt de zogenaamde testfase en het duurt ongeveer 4 maanden tot een jaar voordat de hond zich volledig thuis voelt.
Visitegedrag
De eerste dagen gedraagt de hond zich alsof hij op visite is. Hij is op dat moment op zoek naar een vertrouwenspersoon en toont zich van “zijn beste kant”. Dit kan ervoor zorgen dat je te snel hoge verwachtingen stelt aan je hond. Maar het kan er ook voor zorgen dat je heel erg schrikt op het moment dat je hond iets doet wat je niet had verwacht, zoals bijvoorbeeld opeens uitvallen.
Omdat je een hele andere hond hebt gezien de afgelopen dagen, had je dit niet verwacht. Je schrikt en het vertrouwen wat jij in de hond had (en de verwachtingen die jij van de hond had) zijn opeens beschaamd en misschien wel weg.
Hond herplaatsen en de testfase
Na het visite gedrag komt de testfase. Hoe consequent en hoe betrouwbaar ben je. Kan hij vertrouwen op je op het moment dat er op straat iets gebeurt. Als dat niet zo is, moet hij zelf ingrijpen (bijvoorbeeld door uit te vallen). Om die reden is het belangrijk om van begin af aan duidelijke regels te hebben voor je hond.
Regels zorgen ervoor dat jij makkelijker consequent kan blijven. Maar het zorgt er ook voor dat de hond snel weet waar hij aan toe is. Hoe beter jij slaagt in de ogen van je hond in de testfase hoe beter de band met je hond wordt, en hoe beter hij ook zal luisteren.
Hond herplaatsen, wat is belangrijk als jij een herplaatshond neemt
Het is allereerst belangrijk dat je heel duidelijk hebt voor jou en je gezin wat er bij jullie wel en wat er bij jullie niet kan. Dit om een mismatch te voorkomen. Daarna is het belangrijk dat je je verdiept in de taal van de hond en dat je daar ook met je hond mee aan de slag gaat.
Tot slot is het belangrijk om regels te stellen en zo snel mogelijk het vertrouwen van de hond te winnen. Ik heb daar een cursus voor ontworpen die ervoor zorgt dat jullie samen opnieuw de wereld gaan verkennen en waarbij jij leert hoe je je hond kan leren om jou volledig te vertrouwen.