Hoe vind je een leuke herplaatshond?
13 juni 2023 

Hoe vind je een leuke herplaatshond?

Hoe vind je een leuke herplaatshond die ook goed in jou of jullie situatie past? Het is al jaren zo dat veel mensen de passende hond niet vinden in het asiel. Als er dan eenmaal gereageerd wordt op een hond die ergens wordt aangeboden, gebeurt het nog veel te vaak dat de hond uit medelijden wordt meegenomen. Of het gezin waar de hond verblijft komt met een treurig verhaal, of ze komen met de mededeling dat als de hond niet snel weg gaat dan.............

Emotionele chantage noemen wij dat. En hoe zielig het verhaal ook is, het is belangrijk dat de hond bij jou of bij jullie past. Een hond kiezen uit medelijden is nooit een goed idee. Ik vind het geweldig als mensen een hond kiezen uit de herplaatsing in plaats van een pup. Maar het is nog steeds heel erg belangrijk dat de hond past in de situatie zoals die bij jullie is.

hoe vind je een leuke herplaatshondWil je een hele enthousiaste hond of een juist een rustige hond?

Lijstje

Ik ben dol op lijstjes. Met behulp van een lijstje die je opstelt aan de hand van de juiste vragen maak je een soort van profiel waaraan een hond moet voldoen. De vraag die ik veel krijg is of je een hond moet behandelen als ding? Nee je behandelt een hond die je nog niet kent niet als ding als je een profiel maakt waaraan een hond moet voldoen.

Er zijn te veel misplaatsingen of mismatches waar de hond de dupe van wordt. Een hond heeft gevoelens evenals een mens. En het is belangrijk om goed in kaart te brengen wat jullie van een hond verwachten. Maar het is ook belangrijk te weten wat jullie de hond kunnen bieden. Ieder ras heeft zijn eigen “eigenaardigheden” en die eigenaardigheden moeten passen binnen jullie gezin.

Hoe vind je een leuke herplaatshond? Wat is een mismatch?

Veel mensen gaan zoeken op de raskenmerken van bepaalde honden en gaan dan op zoek naar de hond die de raskenmerken heeft die het beste past in de situatie. Echter naast raskenmerken heeft iedere hond zijn eigen karakter. En soms ook een rugzakje. Deze dingen vind je in de raskenmerken niet terug. Het is dus belangrijk dat je kijkt naar hoe jullie gezin is samengesteld, hoe druk het is in jullie gezin of juist niet. De buurt waar je woont is belangrijk als je een hond hebt die snel overprikkeld is bijvoorbeeld.

Een mismatch voorkom je door van te voren te bepalen wat jullie verwachtingen zijn en wat je van een hond verwacht. Of en wat je wil gaan trainen, hoeveel tijd je beschikbaar hebt voor de hond (zonder dat je de kinderen in de verzorging voor de hond mee rekent). Hebben jullie een rijk sociaal leven, hoe vaak zijn jullie van huis, kan de hond dan mee? Allemaal vragen waar je van te voren antwoord op moet geven om te voorkomen dat je een hond in huis krijgt waar je voornamelijk problemen mee krijgt en waarvan je achteraf denkt dat je toch niet het juiste baasje bent.

hoe vind je een leuke herplaatshond

Verdriet bij jou en de hond

De hond heeft evenals jou gevoelens. Hij heeft jou nodig om hem wegwijs te maken in het leven en hij is dus grotendeels afhankelijk van je. Als jij de hond moet herplaatsen omdat jullie niet de goede match zijn levert dat niet alleen verdriet bij jullie op, maar vooral bij de hond. Hij moet namelijk weer iemand gaan leren vertrouwen die hem misschien ook weer wegdoet vanwege een mismatch.

Het is dus onverstandig om in te gaan op emotionele chantage als de hond niet in jullie profiel past. En het is dus heel verstand om van te voren te weten wat je wel en wat je niet wil bij een hond. Hoe duidelijker jullie profiel van een hond, hoe groter de kans op een goede match.

Wij willen een hond

Om die reden heb ik een boekje geschreven waarin alles aan bod komt waar je aan moet denken als er een hond in jullie gezin komt. Hoe is de huiselijke situatie, maar ook hoe zijn familie relaties. Familie die vaak op bezoek komt met kleine kinderen daarbij is het niet handig dat je een hond hebt die niet met kinderen kan. Een hond die snel overprikkeld is of die niet (goed) met andere honden kan is niet handig in een wijk waar veel kinderen spelen en waar veel mensen met honden zijn.

In dit boekje word je door ieder facet van je leven geleid en aan de hand van dit boekje stel je een profiel op waar je hond aan moet voldoen om de plaatsing een goede kans van slagen te geven. Daarnaast krijg je ook een beetje inzicht van  wat het hebben van een hond eigenlijk inhoudt voor je leven. Heb je een hond met een probleem of meerdere probleempjes dan moet er ook wel tijd zijn om deze probleempjes aan te pakken en er mee aan de slag te gaan. Je kunt geen hond nemen en er vanuit gaan dat een basistraining voldoende is om er een perfect maatje voor in jullie gezin van te maken.

Hoe vind je een leuke herplaatshond? Kinderen en een hond

In veel gezinnen wordt er vanuit gegaan dat de kinderen mee helpen in de verzorging en het uitlaten van de hond. Kinderen zijn vaak eerder uit school als dat de ouders thuis zijn als ze beiden werken. Maar je kunt een kind niet “opzadelen” met die verantwoording.........

Natuurlijk willen kinderen een hond. Maar veel kinderen vinden een baby ook leuk....
 Een kind wil na schooltijd op pad met vriendjes en vriendinnetjes en de hond is leuk, maar niet altijd. Je leert je kind verantwoording over de hond op het moment dat je zelf thuis bent. Dan is er controle en wordt de hond niet even snel vijf minuten uitgelaten en weer terug in de bench gepropt omdat het kind wil gaan zwemmen. En van het kind uit is het begrijpelijk. Maar als ouders blijf je verantwoordelijk voor al je kinderen, ook je hondenkind.

Werk je dus veel, stel het nemen van een hond dan uit tot er meer tijd is of de kinderen de leeftijd van minimaal 18 jaar hebben bereikt. Voor die tijd hebben ze nog teveel tijd voor zichzelf nodig en moeten ze de verantwoording van het goed verzorgen en uitlaten van een hond nog helemaal niet hebben zonder begeleiding.

hoe vind je een leuke herplaatshond

Maak de juiste keuze in welke hond bij jullie hoort

Maak de juiste keuze wat betreft de hond die jullie gezin komt opleuken. Zorg ervoor dat het een volledig gezinslid kan worden en dat jullie de juiste keuze hebben gemaakt voor de juiste hond.

Koop het boekje: “Wij willen een hond” en oriënteer je op wat er bij jullie kan en vooral wat er absoluut niet kan. Dit zowel in het belang van jullie gezin als van de hond.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen